Anayasa Hukuku Pratikleri kategorimizde bugün yeniden çıkmış bir sınav sorusu ve cevaplarını sunuyoruz. Yazının sonunda linkini bulacağınız Anayasa Hukuku pratik çalışması, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yapılmış ve Devlet Şekilleri konusunu inceleyen bir pratik çalışma. Böyle tek bir konuyu inceleyen pratik çalışmalar her zaman bulunmuyor, o yüzden iyi değerlendirin. Sorular olduğu gibi cevap anahtarı da var, neleri bildiğinizi ve bilmediğinizi anlayabilirsiniz. Tabi sınavda insana ne bildiğini, neyi bilmediğini şaşırtabiliyorlar, ona yapacak bir şey yok; ama bol bol pratik çalışma çözmek alınabilecek en iyi önlem.
Devlet şekillerine ilişkin bu pratik çalışma, teorik ve pratik yöntemin bir karması gibi olmuş. Uzunca bir soru ve yine uzunca bir cevabı var. Biz sorunun bir bölümünü verelim:
Üniter Devlet, Federal Devlet, ve Bölgeli Devletin özelliklerini açıklayınız. Bu devlet şekillerinin özellikleri bağlamında “egemenlik” ve “bölünmez bütünlük” kavramlarını, aşağıdaki Anayasa Mahkemesi kararını dikkate alarak tartışınız.
Soruda bahsedilen AYM kararı ise şu şekilde:
“Bölünmez bütünlük ilkesi, devletin bağımsızlığını, ülke ve ulus bütünlüğünün korunmasını da kapsar. Kuruluşundan beri tekil devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu tarihsel niteliği Anayasa’lara yansımış olup, korunması konusunda güçlü yaptırımlar getirilmiştir. Özen ve duyarlıkla sürdürülen yapı, ulusun varlık nedeni olup başka çok uluslu ülkelerin koşulları ile bir tutulamaz. Bu temel ilkeden ödün verilemez. (…) Tekil devlet esasına göre düzenlenen Anayasa’da federatif devlet sistemi benimsenmemiştir. Bu nedenle siyasî partiler, Türkiye’de federal sistem kurulmasına programlarında yer veremezler ve bu yapıyı savunamazlar. Devlet yapısında “bölünmez bütünlük” ilkesi; egemenliğin, ulus ve ülke bütünlüğünden oluşan tek bir devlet yapısıyla bütünleşmesini gerektirir. Ulusal devlet ilkesi, çok uluslu devlet anlayışına olanak vermediği gibi böyle düzende federatif yapıya da olanak yoktur. Federatif sistemde federe devletler tarafından kullanılan egemenlikler söz konusudur. Tekil devlet sisteminde ise, birden çok egemenlik yoktur.” (E.1993/1, K.1993/2, K.T.23.11.1993)
İlgilenenler için, kararın tamamının linkini, esas ve karar numaralarının üstüne yapıştırdık.
İndirme linkini yazının sonunda bulabilirsiniz.
Anayasa Hukuk Pratikleri bundan ibaret değil. Paylaştığımız tüm Anayasa Hukuku Pratiklerine göz atmayı unutmayın! Ya daha konuları çalışmadık, ne pratiği diyenler Anayasa Hukuku Ders Notları sayfasında buluşuyor.
Anayasa Hukuku bitti, sorular da çözüldü. Sırada ne var? Konu eksiği olanlar için tüm 1.Sınıf Ders Notları, konular tamam sorular nerede diyenler için 1.Sınıf Pratikleri ilgili linklerinde sizleri bekliyor. Tıklamanız yeterli!
Pratik Çalışmanın Linki: Anayasa Hukuku Pratikleri – Devlet Şekilleri Konusunda Bir Pratik Çalışma |
Diğer Makaleler
Arama
Haber Bülteni
Son Eklenenler
Borçlar Hukuku Ders Notları – Borçlar Hukuku Fikret Eren Kitap Özeti
Borçlar Hukuku Ders Notları PDF Linki 👇👇👇 Borçlar Genel Ders Notları Fikret Eren Borçlar Hukuku Kitap Özeti Bu Ders Notu Hakkında Eğer Türkiye’de borçlar hukukundan söz ediyorsanız, akla gelen ilk 3 isim Oğuzman, Tekinay ve Eren’dir. Hocalar öyle markalar olmuşlar ki, isimlerini zikretmeden, sadece…
Roma Hukuku Ders Notları – İÜHF Serhat Roma Hukuku Ders Notu
Roma Hukuku Ders Notları PDF Linki 👇👇👇 İÜHF Serhat Roma Hukuku Ders Notu Bu Ders Notu Hakkında Roma hukuku ders notları deyince yıllardır ilk akla gelen isimlerden biri İÜHF efsanesi olan Serhat notu. Neredeyse tüm derslerde not üreten Serhat’ın diğer derslerdeki notları artık miadını doldurdu….